Izvleček / Abstract
EKONOMETRIČNO OCENJEVANJE PARAMETROV VZDRŽEVANJA POKVARLJIVEGA BLAGA V HLAJENIH LOGISTIČNIH VERIGAH
ECONOMETRIC ESTIMATION OF PARAMETERS OF PRESERVATION OF PERISHABLE GOODS IN COLD LOGISTIC CHAINS
Miroslav Verbič,
Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana
Izvleček
UDK: 330.43/.44:658.788
Članek proučuje parametre vzdrževanja pokvarljivega blaga v hlajenih logističnih verigah. Njihove prednosti nam povedo, koliko danega proizvoda se v ponudbeni verigi pokvari in v kolikšni meri lahko postopki vzdrževanja kvarjenje ublažijo. Ekonometrični pristop nam daje količinske učinke uvajanja postopkov vzdrževanja, ki jih je mogoče s pomočjo cenovnih kategorij prevesti na vrednostne učinke. Tako lahko ugotovimo, ali je uvedba postopkov vzdrževanja ekonomsko racionalnejša od nakupa dosegljive zavarovalne police.
Ključne besede: ekonometrično ocenjevanje, hlajene logistične verige, input - output analiza, Laplaceove transformacije, MRP, upravljanje hlajenih verig.
UDC: 330.43/.44:658.788
The article discusses the parameters of preservation of perishable goods in cold logistic chains. The values of these parameters represent deterioration of the product in the logistic chain, and the extent to which the deterioration can be alleviated. Econometric estimation presents us with the quantity effects of reservation procedures, whereas the financial effects can be derived using the proper price categories. In this way it can be determined whether the implementation of preservation procedures is more rational than the purchase of an attainable insurance policy.
Key words: econometric estimation, cold logistic chain, Input – Output analysis, Laplace transforms, MRP, Cold Chains management.